Keresés

F2 Felügyeleti informatika és elektronikus vagyonvédelem

Felügyeleti informatika és elektronikus vagyonvédelem

 

Modul célja

A szakterület és a laboratórium célja a felügyeleti informatikai rendszerek (épületgépészeti, vagyonvédelmi, tűzjelző, beléptető, megfigyelő, stb.) és elemeik kialakítási szempontjainak, felépítésének, működésének, megismertetése. Ezen belül az elektronikus vagyonvédelmi rendszerek kialakításának, tervezésének elsajátítása.

Tárgyak, laborok

Rendszertechnikai, informatikai, és jogi ismeretek átadása a felügyeleti informatika, ezen belül az elektronikus vagyonvédelem területén.

A laboratóriumi gyakorlat célja, hogy a hallgatók megismerjék az elektronikus vagyonvédelmi rendszerek érzékelőinek, kültéri-, felület-, tér-, tárgy-, és személyvédelem területén használt tipikus eszközeinek, központi és kiegészítő egységeinek felépítését, működését, jellemző paramétereik mérését. A mérések során a hallgatók fokozatosan sajátítják el az elektronikus vagyonvédelmi rendszerek telepítésének, tesztelésének, üzemeltetésének gyakorlati mesterfogásait, és szereznek tapasztalatot a rendszerek működtetésével, üzemeltetésével az elméletben megismert eszközök kezelésével, az elvégzett munka dokumentálásával és kiértékelésével kapcsolatosan. Az alkalmazott eszközök és berendezések követik a gyorsan fejlődő biztonságtechnikai igényeknek megfelelő színvonalat, jelentős részük számítógépes kapcsolatot igényel speciális szoftverek felhasználásával. A laboratóriumi mérések évente megújuló eszközparkkal valósulnak meg, melyhez partnereink – TVT vagyonvédelmi Zrt., Sensor Kft., Jablotron Hungária, Intellio Magyarország, Ldsz vagyonvédelmi Kft. jelentős segítséget biztosítanak.

A hallgatóknak tanulmányaik során 2 fős csoportokban egyedi – az oktató által előírt – fejlesztési tevékenységben kell bizonyítani az elméleti oktatás terén szerzett ismereteiket és a laborgyakorlatok során szerzett jártasságukat – amely irodalomkutatást, eszköz- és rendszertervezést, kivitelezést, eszköz – és számítógép programozást, készülék – és rendszerépítést valamint dokumentálást egyaránt magában foglal.

Elhelyezkedési lehetőségek

Több területen is rendkívüli kihívásokat jelentő fejlesztés megvalósításai gőzerővel folynak, hallgatóink és kiemelkedő eredményeket elért mérnökök és egyetemi oktatók közreműködésével. A projektek iparjogvédelmet elnyert megoldások. A szabadalmaztatáshoz szakmai útmutatást Dr. Vedres András nyújtotta. Dr. Vedres András a Feltalálók Egyesületei Nemzetközi Szövetsége elnöke méltatta a kutató csoportok eddigi teljesítményeit, és kifejezte azon várakozásait, hogy mielőbb elkészülhessenek a projektek prototípusai, melyeket Nemzetközi Innovációs Kiállításokon mutatna be.

Mi olyan problémákra keressük a megoldást, ami komolyan foglalkoztatja a társadalmat. Ilyen az erdőtűz, a falopás, vagy a kötöttpályás közlekedésben bekövetkező balesetek és fennakadások megelőzése, csökkentése. Utóbbihoz tervezzük a MÁV bevonását a kutatási projektbe.

Az Egyetem célja, hogy fejlesztéseinkkel támogassuk a Nemzet tudományos erőfeszítéseit és emeljük a magyar tudomány és kultúra nemzetközi színvonalát, új távlatokat és inspirációt nyújtva azoknak, akik a műszaki tudományos pályára készülnek.